Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (283)
Безплатни е-книги (177)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
   
Палитра на чувствата
Автор: Иван Христов /рудин/
Раздел: поезия
ISBN: 978-619-154-130-0
Брой страници: 140
Издадена: 2015-01-31

Самият псевдоним на Иван Христов – Рудин – говори много за личността, която се крие зад него – и която откриваме и в поредната му книга, продължаваща по един съвсем естествен път линията на предходните му стихосбирки. Неговият свят, опитващ се да обозре съвремието с неговите кратки въздигания и главоломни пропадания, е изпълнен с романтични нотки, идващи сякаш от едно безвъзвратно отлетяло минало, но с желанието да бъдат пренесени и в бъдещето. Като самотен щурец сред шумния град поетът пее своите песни тихичко, ненатрапващо се – и това е може би най-ценната находка на „Палитра на сезоните”. Всъщност такъв е и самият Рудин.

Той като самотен рицар на духа се опитва да възкреси пастелния, задушевен свят на българското село, с копнежа по неговата чистота и неподправеност. И наистина: ретроспекциите в тази стихосбирка търсят в задъхания ритъм на градското ежедневие онези корени, от които за автора е тръгнало всичко стойностно. От тези стихотворения лъха обаче не само една естествена носталгия, но и неприкриваната тревога, че най-ценното от нашата народопсихология е застрашено не само от пренебрегване, но и от безмилостно унищожение.

И тогава се появява воинът – онзи, който призовава към пробуждане, който възкресява спомена за подвига на националните ни герои, който страда и воюва с днешните предателства. Тези предателства той открива на всяка крачка: не само в големите, но и в незначителните на пръв поглед нещица, с които някак сме свикнали да се примиряваме: измамите надребно, равнодушието, хитруването – за да им се противопостави категорично.

Красотата на родния пейзаж неизменно съпътства пътешествията на неговата душа. Затова голяма част от стихотворенията в тази книга звучат почти песенно и внушават усещане за покой. Пейзажът често е раздвижен от човешкото присъствие, но доминира болката, че връзката човек-природа все повече изтънява. Може би затова прозвучават като химни на живота любовните изповеди – често като че ли малко старомодни, свенливи и плахи, но запленяващи със свежестта на чувството. Тук търсачът на виртуозни метафори, метонимии, оксиморони и какви ли не още литературни тропи и фигури ще трябва да си тръгне с полупразна кошница, защото силата на тези стихотворения е в директния изказ, в простотата.

Именно затова тази поезия е так достъпна за широката публика. Не че липсва образност, но Рудин е предпочел да не ѝ робува за сметка на съдържанието. Затова посланията му са ясни.

Ще обобщя казаното дотук с думите на Райсъна, който веднъж беше се пошегувал: „Иване, това твоето не е поезия: в нея всичко се разбира”.

Светлана Йонкова /редактор/

Предишна книга     Следваща книга
Поезия 2014 | Алманах Нова българска литература Ефирно | Анна Попова-Ташкова
Сподели във Facebook
Коментари за "Палитра на чувствата"
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".
  |>>
 
Препоръчваме Ви  
  Немислима любов
  Промишлен Джихад
  Списание Буквите, брой 1 /и единствен/ 2004 г.
  Северина и Психологът на световe
  И нека всяко чувство е фиеста
Пълен списък
Най-четени книги  
  Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Угаси светлините
  Мечта за книга
Пълен списък
Нови книги  
15-04 Самотата (не) спи на възглавницата ми
08-04 Аромат на Южен вятър
22-03 Приказки на Ейри
22-03 Нишки от преплетена вяра
21-03 Синини върху душата
Последно прочетени книги  
23-04 Цената на емигранта
23-04 Провинциална сцена, том 5
23-04 Тийнейджърска сцена
23-04 Хумор и сатира 2017
23-04 Странна жена
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
Лесни питки
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

Лесни питки
07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
Лесни питки
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,