Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (283)
Безплатни е-книги (177)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
   
Магически разкази
Epub /DRM/  
Купи от Хеликон(5.00 лв.)  
Купи от BIBLIO.BG(5.00 лв.)
Автор: Соня Петрова
Раздел: сборник разкази
ISBN: 978-619-154-099-0
Брой страници: 480
Издадена: 2014-06-09

 

Има четири неща, които привличат към Магическите разкази на Соня: те са си нейни вълшебни истории. Вдъхновението за тях идва от дивата природа на страната ни, която никога не остава пуста. Приказките на Соня не са случайни и еднопластови хрумки: в тях тя вплита магията на източните култури. Не на последно място е способността на авторката да вгражда ирония, заедно с умението да привършва историята в естествения ѝ край като пътуване през света.

 

Сега да видим по-подробно кое кара хората да четат такива истории и как да ги четат.

 

Като блогърски истории, те привличаха с магията в тях и с вградените ненатрапчиво светове на екзотични древни и далечни учения. Красотата на разказа идва от пълнокръвието или триизмерността на образите и пейзажа. Има още нещо, което привлича читателя: самото присъствие на авторката в разгръщането на магическата история я прави осезаема до достоверност. Вероятно това се дължи на способността на Соня да описва преди всичко мислите и чувствата си при срещи сред красотата на нашата природа с непознати хора и същества, които се оказва, че не застрашават, а напротив, помагат на човека, който ги приема живи и действителни като себе си. В това отношение магията на Соня е еко-мислене. Спокойно можем да оставим децата си да ги четат.

 

Богатата фантазия, съчетана с етичност и представянето на живата природа като естествената човешка среда, имат блясъка на източни легенди. Понякога невероятното събитие става магично във вторичната интерпретация на авторката. Всъщност, повечето ѝ магически разкази са двойни – видимото и невидимото, а след тях остава място за още.

 

Разкази, родени във фантазията на млада майка, но не толкова детски, колкото “Пипи Дългото Чорапче”, защото в тях познавателните аспекти са видими и носят информация за човешките светове.

 

Също така, несъвършенството в разказите дразни: те са истории и основното в тях е да разгърнат сюжета си. Понякога суровите цветове на описанието дразнят, защото не съвпадат с мекотата на магията в тях. Цветът на магиите на Соня не е тъмносин, а мекотата на полъх от гълъбово крило сред нежносиня магична привечер.

 

В стилово отношение са кратки, ясни, с развити, видими образи и предизвикателство пред въображението. Интересно е как успява да разкаже историята си цветисто, без да владее тънкостите на описателния стил, само като се основава на въображението и разказваческите си умения.

 

Можем да ги четем една по една и ще имаме приказки за цяла година за “лека нощ”, например.

 

Можем да ги прочетем във влака от София до Велико Търново.

 

Можем след това да се върнем обратно към тях и да ги погледнем в сферата на техните светове. И тогава виждаме, че Соня е създала истории, които могат да се развиват във филм, в холо-истории, в магическо преддверие към някоя част от нашата природа, а също така и като разказ, където сгъстената магия ще ги превърне в човешки съдби и романи за потънали в мъглата на времето български картини, животи и ценности.

 

Когато авторът за първи път публикува такива разкази, те се приемат като завършени и хората ги харесват, или премълчават, че тяхната концентрираност и сложност, въпреки блясъка на картините и човечността на действието, ги затрудняват.

 

Просто трябва да ги прочетете два пъти.

 

А след това – бавно и през отворените врати на Вселената.

 

И ще стигнем до момента, когато Соня ще ги напише не в ясния и завършен вид на приказките, а ще ги разгъне до магията на езика, който сега се развива. Вселените на виртуалните пространства са неизследвани и техните разкази все още се проектират на външната им стена простичко. В случая с Магическите разкази на Соня – привлекателно. В тях са загатнати светове от цветове, хуманност, загадъчни минали ценности, магия, сложни човешки психични модели. И всички те са пазители на човешката същност, интуитивно пренасящи я през незаетите огромни пространства на виртуалната култура.

 

 

 

Гери Апостолова

 

 

Предишна книга     Следваща книга
Играта | Петя Банкова Родени от светлината | Костадин Боянов
Сподели във Facebook
Коментари за "Магически разкази"
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".
  |>>
 
Препоръчваме Ви  
  Демон, Юда и Магьосник
  Пенчо Славейков - живот - творчество - мисия
  Безвремие
  Рицарски замък
  Списание "Смесена китка" брой1 /2011
Пълен списък
Най-четени книги  
  Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Угаси светлините
  Мечта за книга
Пълен списък
Нови книги  
15-04 Самотата (не) спи на възглавницата ми
08-04 Аромат на Южен вятър
22-03 Приказки на Ейри
22-03 Нишки от преплетена вяра
21-03 Синини върху душата
Последно прочетени книги  
23-04 Странна жена
23-04 Рибен буквар /1824 г/.
23-04 Постинги за поезията
22-04 И за любов да пишем е престъпно
22-04 Тротоарни песни
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
Лесни питки
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

Лесни питки
07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
Лесни питки
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,