Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (283)
Безплатни е-книги (177)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
Лични данни  
Яна Александрова
Е-майл: snapelover@abv.bg
Facebook: http://www.facebook.com/yaleksandrova
 
Хроники от Сърцето на Дявола  
Хроники от Сърцето на Дявола
Раздел: фантастика и фентъзи
Из Отпадъчната вселена бушува магически вихър. Светът е в опасност - това му е работата. Само че защо вместо един са се втурнали да го спасяват всички ученици в училището за герои Хаймпайър? Всеки герой да си знае подвига! Ама-ха!   „Крайно време беше да напишат книга за нас." - Емалин „Е, който има време за губене, да пише книги. Аз имам по-важна работа." - Дент „Знаех си, че името ми няма да е в заглавието." - Блери „Слава Богу! Не са сложили името ми в заглавието!" - Ник „Ох, само дано не се изпокарат сега кой е главният герой..." - Соларис „С...
   
За автора  

Моля, представете се на читателите на списанието с няколко изречения.

Казвам се Яна Александрова, на 21 години съм и в момента уча невронауки в Университета на Единбург, Шотландия.

Писането и сцената са две от големите любови в живота ми, но това може да се очаква от дъщеря на актьор и редакторка. Създател и ръководител съм на варненския самодеен състав Музикален Театър „Вис Виталис". Пиша и музика и през септември живот и здраве ще извадим нов мой авторски мюзикъл по приказката „Славеят" на Андерсен.

Към състава има и детска школа и покрай нея преподаването се превърна в друга голяма моя страст. Дори няма значение какво и на кого, учителстването е великолепна професия, стига човек да успява да е в крак с учениците си и да си поддържа ентусиазма.

Бившият ми приятел веднъж ми каза: „Аха, разбирам те. Ти пишеш фантастични истории защото не ти харесва това, което виждаш през прозореца."

На което аз отговорих: „Джак, абсолютно нищо не си разбрал. Пиша ги тъкмо защото ми харесва."

 

Издаването на първа книга безспорно е събитие в живота на всеки пишещ човек. Минало е достатъчно време и съм сигурна, че сте подредили усещанията си ,породени от събитието. Разкажете ни за тях.

Да, първата книга е приятно преживяване. Благодаря много на моя издател, а впоследствие и приятел, Иван Богданов, и на цялото издателство „Буквите", че направиха това възможно. Но за съжаление това да те издадат в България носи предимно притеснения, че купчинки от собствената ти книга ще събират години наред прах в ъглите на къщата. Това да не се разбира погрешно. Обичам България и нямам желание да мрънкам колко скапана е държавата. Вярвайте ми, и тук във Великобритания хората мрънкат същото. Но специално по отношение на българските автори... Знам че доста хора все пак са чели „Хрониките" и прашасалите ми купчинки не са много големи. Но също така знам, че огромна част от хората, които страшно биха се забавлявали с нея, дори не са я чували, а не мога да си позволя реклами по телевизията или пък скъпи постери, за да привлека вниманието на тийнеджърите. Трудно се пропагандират нови български автори и сякаш се четем взаимно, а ако вземат да ни прочетат и другите, ще видят, че не сме за изхвърляне. Хубаво е, че такива като вас ни обръщат внимание.

 

Според мен в текста на книгата и особено в  топонимите и имената на хората има много символика. Кажете нещо повече за това нарочно търсене.

Любопитен въпрос. Не всичко крие кой знае какъв смисъл. Но някои неща наистина са намигания, например към други автори. Името на Дентал Академи ми хрумна заради „Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглъс Адамс. Един от героите там, а именно Форд Префект, е кръстен на марка кола. Главният герой пък е с фамилията „Дент" и винаги ми е харесвало как звучи. Иван по едно време полу-на шега се чудеше дали няма да ме съдят от компанията за паста за зъби, но и двамата решихме, че това би било страхотна реклама.

Злодеят „Как-Му-Беше-Името" разбира се е шега с „Вие-Знаете-Кой" от поредицата за Хари Потър. Честно казано през половината време избухвах в кикот в момента в който го напиша. Има и още няколко такива, като например прякорът на кръстницата му „Каменният философ", което е „Философският камък" наобратно. Поначало книгата ми си има съвсем собствен сюжет, но пък много обича да се шегува с други книги. Съвсем добронамерено, разбира се.

 

Какво се случи след „Хроники от сърцето на дявола"?

Ами, случи се втората част, но нямам пари да я издам, особено имайки предвид, че съм студентка. Ако някой може, нека помага. Освен това се случиха и страшно много други проекти, например една книга за възрастни, по която работя с приятелката ми Зорница Златева, също чудесен автор. Става дума за нещо между екшън и затворническа драма с мъничко научна фантастика и наистина е много интересно, убедена съм че ще се хареса на много хора, но и за това няма пари. Четири млади дами работим по „Приказки за лека нощ за жени", което може да се категоризира като сборник с „чиклит" истории, предназначени да топлят женските ни сърчица, но и с по-дълбок смисъл, ако някой реши да го търси. Пиша и неща на английски, ще опитам и с тукашните издателства. И още мога да изброявам какво се е случило, но... ако някой не се притече на помощ с финансиране, всъщност накрая нищо няма да се случи, а ще е жалко.

 

А, какво предстои да се случи в бъдеще?

Целият ми живот предстои да се случи. Три неща се надявам да ме чакат там - здраво и щастливо семейство, работа, която ме удовлетворява и... световни бестселъри! Какво пък, човек има право да мечтае.

Препоръчваме Ви  
  Черноморски риболов
  Ясновидката
  Омагьосаният принц
  Подводни скали
  Списание "Смесена китка" брой 4/2012
Пълен списък
Най-четени книги  
  Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Угаси светлините
  Мечта за книга
Пълен списък
Нови книги  
15-04 Самотата (не) спи на възглавницата ми
08-04 Аромат на Южен вятър
22-03 Приказки на Ейри
22-03 Нишки от преплетена вяра
21-03 Синини върху душата
Последно прочетени книги  
23-04 Цената на емигранта
23-04 Провинциална сцена, том 5
23-04 Тийнейджърска сцена
23-04 Хумор и сатира 2017
23-04 Странна жена
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
Лесни питки
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

Лесни питки
07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
Лесни питки
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,