Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (283)
Безплатни е-книги (177)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
Лични данни  
Сибин Майналовски
Е-майл: merlin74@gmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/WizardBGR
   
За автора  

Разказите в книгата обхващат един доста голям период от живота ми - от далечната 1997 година, та чак до наши дни (2011 г.). Това е, кажи-речи, половината от съзнателното ми съществуване като личност... един много бурен отрязък от време, пълен с драми и страсти като мини-латиносериал. В него (както и в книгата, между другото...) имаше от всичко по малко: драми с жени, семейни разногласия, скандали, университетски проблеми, тотална безработица с елементи на мизерия, по-заможни периоди, обвинения в бащинство... Както казва един приятел, „навремето имаше таланта да се буташ из всякакви каши и да излизаш невредим от всяка една от тях".

Борис Пастернак казва „Книгата е парче гореща, димяща съвест". Това важи с пълна сила и за „Мракът и дъщеря ми". Всеки един от разказите не е изсмукан от пръстите - зад него стои някаква бурна емоция (най-често отрицателна, за съжаление). „Недовършено летене", с който дебютирах на страниците на сп. „Върколак", бе написан на един дъх, след като разбрах как приятелката ми - омъжена и с дете, но живееща при мен - ми бе сложила рога с бивш свой любовник, отново от „заетия" й период. Въобще на тази жена дължа доста голяма част от разказите си. „Отмъщението на гарвана" е писан след окончателната раздяла с нея - след шест години от живота ми, минали в молби за развод, рогоносничество, драми, обяснения в любов и опити за самоубийство... Малка е вероятността да чете това нещо, но все пак - благодаря ти, Галя. Може да унищожи голяма част от романтиката в мен, но поне ме научи на нещо - на омъжена жена доверие нямай.

Е, като успокоение - на нея дължа появата на Тери Сторн, постоянният герой в цикъла разкази „Кръчма „Зелената котка". Той беше спасението ми от нейния използвачески свят.
Другите жени, направили живота ми труден, а писането - лесно, даже не заслужават да изброявам имената им. В телеграфен стил - въртиопашки, самомнителни ученички (без обвинения в педофилия, моля...), крадливи русенски учителки и изневеряващи колежки. От всички внимание заслужава единствено една от ученичките (имаше 16, спокойно :), вдъхновила разказа „Мракът и дъщеря ми" - едно от най-четените и коментирани мои неща в Интернет. Ако въпросната ученичка не бе толкова опиянена от собствения си блясък и се бе държала по не толкова разглезен и слабоумен начин, може би дъщерята, за която става дума в доста от разказите ми, можеше да бъде и нейна.

Накратко казано, ако не беше писането, вероятно щях да стана сериен убиец :) Слава богу, че навреме разбрах колко по-ефективно е да убиваш жените, разбили живота ти, на хартия вместо в реалния живот: хем не те пъхат в затвора, хем си доставяш удоволствие при писането на страхотии.

Какво могат да очакват читателите от „Мракът и дъщеря ми"? Това са 50 разказа и есета. 350 страници, пълни с огромно стилово разнообразие: фантастика, фентъзи, ужаси, психология... Доста обширно съзвездие от герои: вече споменатият Тъмен Маг Джаред Терънс ван Сторн, китаристът Лари Клейтън, Крадецът на спомени, сукубата Анджела, та чак до цял вампирясал Град... с две думи, за всекиго по нещо. Едно шарено ястие за литературни чревоугодници, свикнали на пикантериите на Азимов, хумора на Шекли, тъгата на Бредбъри и, разбира се, богатият кинематографичен ужас на Негово Мрачно Величество Стивън Кинг. Не се сравнявам с тях, защото трябва да изям още доста хляб, докато ги стигна, особено сър Айзък, лека му пръст, с който ни делят има-няма някакви си 499 книги :) Просто ви казвам какво може да очаквате. Ако обаче не може да живеете без трудносмилаемото селско фентъзи от рода на Дж. Р. Р. Мартин или академично-неразбираемата технократщина на „Хиперион" - смело ви съветвам: подминете тази книга отдалеч. Това определено не е за вас.
Най-сладкият ми спомен от ранните ми години като автор е от времето, когато Интернет още не бе толкова навлязъл в живота ни, не всеки имаше компютър, а трябваше да ходя при приятели, за да набирам и после разпечатвам разказите си. Мисля, че беше около 2000 година. Тогава бях насъбрал толкова дискети (колко ли са хората, които още помнят какво е това...) с разкази, че реших да ги разпечатам на служебния принтер, да ги подшия с телбод и да раздам две-три копия на мои приятели. В крайна сметка тези копия станаха над 30, всички разшиваха, размножаваха на ксерокс, разменяха, даваха си ги за четене един на друг за вечер-две... Помня още едно напълно непознато девойче в едно търновско кафене, което, изплезило от напрежение езиче, преписваше „Черните рози" в една ученическа тетрадка. Честно казано, дори гонкуровска премия не би ме зарадвала толкова!

Мечтата ми? Един ден да напиша нещо, което поне бегло да се доближава до „Белгариадата"/„Малореона" на Едингс или на цикъла „Бараяр" на Бюджолд.

А, нещо по-реално? Ами да се ръкувам със Стивън Кинг тогава.

Препоръчваме Ви  
  Родени от светлината
  Немислима любов
  Рибен буквар /1824 г/.
  Пълнолуние
  Прозорци
Пълен списък
Най-четени книги  
  Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Угаси светлините
  Мечта за книга
Пълен списък
Нови книги  
15-04 Самотата (не) спи на възглавницата ми
08-04 Аромат на Южен вятър
22-03 Приказки на Ейри
22-03 Нишки от преплетена вяра
21-03 Синини върху душата
Последно прочетени книги  
23-04 Провинциална сцена, том 5
23-04 Тийнейджърска сцена
23-04 Хумор и сатира 2017
23-04 Странна жена
23-04 Рибен буквар /1824 г/.
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
Лесни питки
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

Лесни питки
07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
Лесни питки
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,