Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (283)
Безплатни е-книги (177)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
Лични данни  
Николина Милева
Е-майл:
Facebook: https://www.facebook.com/velikata.niki
 
Кафез за вятър  
Кафез за вятър
Раздел: поезия
Книгата е издание на "Български издател".   Кафез за вятър   Нали съм зима, няма да замръзна. На теб съм ти приготвила палто. Стеснено вляво, топло и на възли. Моряшки са, издържат, до живот. Така че не мисли... Ще е студено. Изглежда топъл Северният полюс в сравнение със зимата във мене. Изобщо няма да ти трябва пояс. По-скоро кънки, ледена пързалка. Е, трудно се запазва равновесие. Спокойно, аз ще те държа, но малко. Смалих се, но износих греховете си. Иглу съм ти подготвила, ботуши. Е, тясно е, почти гарсониера. Но стига място в него да се сгушиш, особено ко...
   
За автора  

Николина Милева е родена и живее със семейството си в град Тетевен. След дипломирането си във ВТУ, следва в ПУ, където се дипломира като консултативен психолог. В момента работи в Тетевенската гимназия, помагайки на учениците със специални образователни потребности.

 

Извън официалния си статут на психолог, Николина Милева е позната в интернет пространството като талантлива и самобитна поетеса.

 

Вече пета година тя поднася на читателите си образност, до която всеки може да се докосне и която достига до сърцата на хората. Макар че поезията ѝ е призвание и преди всичко хоби, наградите от поетични конкурси не закъсняват и с всяка изминала година се множат.

 

През 2012г. Николина печели първата си поетична награда – първо място в конкурса „Поетични звуци” със стихотворението „Тя е майка”. През 2013 – трето място в 16-ти национален поетичен конкурс „Ерато” на в-к „Уикенд“ за цялостно творчество. Отново 2013 г. – трето място в четвърти международен поетичен конкурс „По стъпките на лятото” със стихотворението „Сънувах мъж в усмивката на август”. През 2014 следва нова награда – трето място в Международният конкурс „Жени и вино” на Фондация „Буквите“ със стихотворението „Еретично”. През същата година печели първо място на Единадесетия национален конкурс за поезия „Пролет моя“ със стихотворението „Кафезите са пълни с пойни птици”, категория стихотворения за пролетта.

 

Лауреат е на международния поетичен конкурс „Белоцветните вишни”, Казанлък – 2014, където ѝ присъждат Наградата на отдел „Култура и туризъм” към Община Казанлък.

 

Осмия национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил 2014г. отличава Николина Милева за стихотворението „Църква” с втора награда.

 

Получава поощрителна награда на поетичният конкурс за песенна поезия „Срещу вятъра” – гр. Бургас, сдружение Солени ветрове, 2014г. за стихотворението „Василе”.

 

Отново награда и второ място в пети международен поетичен конкурс „По стъпките на лятото” за цикъл стихотворения – „Светулките на вярват във химери” , „Да убиеш лято”, „Зениците на август са захир”.

 

През 2015г. стихотворението „Амнезия” е отличено с втора награда на четиринадесети национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”, посветен на 14-ти февруари.

 

Дни по-късно стихотворенията „След прошката под късия ревер” и „Когато стига да обикнеш враг” стават повод за поредния успех на авторката и наградата лауреат в конкурса „Жени и вино, вино и жени”.

 

През 2012г. след покана за участие, оставя свой отпечатък със стихотворението „Небеса” в алманаха „Приятели в поезията 1”, който е създаден за благотворителни цели. Поетесата има многобройни публикации във вестниците „Уикенд”, „Ретро”, „България днес”. През 2012 г. присъства с максимален брой избрани творби в Алманах Нова българска литература. През 2013 и 2014г. отново максимален брой произведения се поместват в Алманах Поезия на Фондация Буквите. През 2014 г. има публикация в списание за литература и изкуство „Жажда” гр. Сливен, а през 2015г. присъства в шести по ред „Литературен сборник „Жажда”.

 

Може би най-голямото признание за авторката е класирането ѝ за участие в международния алманах Konkurs za poeziq 2014. Pesnički konkurs 2014, с което името ѝ излиза извън пределите на страната ни.

 

 

"Кафез за вятър" е първата ѝ стихосбирка.

 

Очевидно е, че за крехката ѝ, едва 31-годишна възраст, това е една богата творческа биография, с която може да се гордее всеки един автор, поел по трънливия и неблагодарен понякога път на изящното слово.

 

Препоръчваме Ви  
  Все още
  На една цигара разстояние
  Списание "Смесена китка" брой1 /2011
  Глътка живот
  Завладяване на Родината
Пълен списък
Най-четени книги  
  Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Угаси светлините
  Мечта за книга
Пълен списък
Нови книги  
15-04 Самотата (не) спи на възглавницата ми
08-04 Аромат на Южен вятър
22-03 Приказки на Ейри
22-03 Нишки от преплетена вяра
21-03 Синини върху душата
Последно прочетени книги  
22-04 И за любов да пишем е престъпно
22-04 Тротоарни песни
22-04 И за любов да пишем е престъпно
21-04 Играта
21-04 Чадъри
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
Лесни питки
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

Лесни питки
07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
Лесни питки
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,